Aktualności
Komunikat Sygnatariuszy Komitetu Protestacyjnego Porozumienia Warszawskiego
Wytyczne dot. wdrażania systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności obejmujących dobre przktyki higieniczne i procedury oparte na zasadach HACCP, z uwzględnieniem zasad elestyczności
Stacja badania mięsa dzików w kierunku obecności larw włośni WAŻNA INFORMACJA
Na terenie powiatu oświęcimskiego badanie to wykonywane jest w:
1. Gabinecie Weterynaryjnym "Amicus" mieszczącym się w 32-608 Osiek ul. Karolina 5. Osoba badająca lek. wet. Sylwia Luranc tel. kontaktowy 509502256. Próbki będą przyjmowane do badania od poniedziałku do piątku w godzinach 9-17, sobota w godzinach 9-12. Badanie będzie wykonywane we wtorki i czwartki w godzinach popołudniowych.
2. Gabinecie Weterynaryjnym mieszczącym się w 32-607 Polanka Wielka ul. Pałacowa 2. Osoba badająca lek. wet. Agnieszka Skrudlik-Bryzek tel. kontaktowy 608 044 876. Próbki będą przyjmowane od poniedziałku do piątku w godzinach 8-10, sobota 8-10. Badanie będzie wykonywane w poniedziłaki i piątki w godzinach popołudniowych
Zmiany w składaniu papierowych formularzy zgłoszeń zwierzęcych w ARiMR
Poradnik dotyczący prowadzenia RZEŹNI ROLNICZEJ
Poradnik dotyczący uboju na użytek własny w gospodarstwie
! Wędzenie Tradycyjne Punkty Krytyczne
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Oświęicmiu przekazuje do widomości broszurę dotyczącą punktów krytyczych w wędzeniu tradycyjnym wydaną przez Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie oraz Polskie Stowarzyszenie Producentów Wyrobów Wędzonych Tradycyjnie.
Badanie mięsa dzików
Badanie mięsa dzików w kierunku włośni metodą wytrawiania
Dokumenatcja potwierdzająca leczenie zwierząt w gospodarstwie, a dopłaty bezpośrednie
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Oświęcimiu przekazuje informację na temat obowiązku posiadania książki leczenia zwierząt gospodarskich
Działalnośc marginalna, lokalna i ogranicznona - rozporządzenie oraz wytyczne
Rozporządzenie Ministra Rozlnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 marca 2016r. w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ogranoiczonej
Informacja dla osób wyjeżdżających poza UE
Ze względu na ryzyko wprowadzenia chorób do Unii Europejskiej (UE) istnieją surowe procedury dotyczące wprowadzania niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego do UE. Procedury te nie mają zastosowania w odniesieniu do przewozu produktów pochodzenia zwierzęcego pomiędzy 27 państwami członkowskimi UE lub w odniesieniu do produktów pochodzących z Andory, Liechtensteinu, Norwegii, San Marino i Szwajcarii.
Nielegalne stosowanie mączek mięsno-kostnych w żywieniu zwierząt gospodarskich
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Oświęcimiu przekazuje informację na temat nielegalnego stosowania mączek mięsno-kostnych
Promocja produktów sprzedaży bezpośredniej, RHD - Rolniczego Handlu Detalicznego, MLO- działalności marginalnej, lokalnej, ograniczonej
Rejestracja pasiek pszczelich
Mając na uwadze sytuację zdrowotną rodzin pszczelich, a w szczególności fakt występowania na terenie powiatu oświęcimskiego i powiatów ościennych chorób zakaźnych, groźnych dla zdrowia pszczół, a także to, iż pięć jednostek chorobowych......
Rolniczy Handel Detaliczny
Sprzedaż Bezpośrednia
Sprzedaż bezpośrednia produktów pochodzenia zwierzęcego - szczególowe wymagania z zakresu bezpieczeństwa żywności.
Szkolenie ubojowców
Szkolenia dla osób poddających ubojowi zwierzęta gospodarskie poza rzeźnią, do celów własnej konsumpcji domowej.
Ubój gospodarczy zwierząt
Warunki uboju zwierząt w celu produkcji mięsa na użytek własny
Zgłaszanie każdego przypadku padnięcia bydła, owiec i kóz
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Oświęcimiu, informuje, iż zgodnie z wymogami ustawy z dnia 11 marca 2004r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2004 Nr 69 poz.625 z późn. zm.) posiadacz zwierząt gospodarskich ma obowiązek informowania powiatowego lekarza weterynarii o każdym przypadku padnięcia bydła, owiec i kóz.