Badanie mięsa dzików
Uwaga!!
Od dnia 21 czerwca 2021r stacja badania dzików w tutejszym inspektoracie nieczynna!!!!
Pobieranie próbek – wytyczne dot. postępowania
Należy pobrać próbki ( w miarę możliwości nie zawierające tłuszczu i powięzi) z następujących miejsc:
- Filary przepony w przejściu do części ścięgniętej,
- Mięśnie dolnej części nogi (najlepiej prostowniki kończyny przedniej),
- Mięśnie międzyżebrowe,
- Mięśnie żuchwy,
- Mięśnie podjęzykowe
Minimalna łączna masa próbek powinna wynosić 100g!!!
Próbki do badań powinny być pobrane przed dokonaniem podziału tuszy ubitego dzika i jej zamrożeniem i niezwłocznie dostarczone do zbadania.
W przypadku więcej niż jednego zwierzęcia- próbki oraz mięso ubitego dzika należy oznakować tak, aby możliwa była szczegółowa identyfikacja.
Nie wolno spożywać ani rozprowadzać mięsa przed ukończeniem badania i uzyskaniem wyniku ujemnego!!!
Ze względu na wielką wagę badania dla zdrowia konsumenta- osoba dostarczająca próbki do badań powinna bezwzględnie podać prawdziwe dane osobowe oraz numer telefonu kontaktowego do szybkiej komunikacji.
W przypadku wyniku dodatniego należy zatrzymać całość posiadanego mięsa - mięso zostanie odebrane przez Inspekcję Weterynaryjną w celu oddania do utylizacji.